“Sistem javnih bicikala” dolazi u Sarajevo

 

U Sarajevu bi uskoro mogao zaživjeti Sistem javnih bicikala. U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) danas je održana prezentacija ovoga projekta, a osim predstavnika medija, prezentaciji su prisustvovali predstavnici gradskih općina, Grada Sarajeva, Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo i Ministarstva za saobraćaj.

Ukratko, radi se o sistemu koji podrazumijeva postavljanje bicikala na nekoliko punktova u Sarajevu, koje bi građani (studenti, zaposleni, turisti…) mogli koristiti po jako pristupačnim cijenama.

Ovaj projekt donosi brojne benefite lokalnoj zajednici, kao što su očuvanje okoliša, jačanje svijesti o zdravom načinu života, jačanje turističke ponude i brojne druge. Sistem javnih bicikala bit će dostupan svima, od studenata, do osoba starije životne dobi. Stanice na kojima će biti postavljeni bicikli su fleksibilne (instalacija na kojima će se iznajmljivati bicikli), te će biti potpuno nezavisne od gradske mreže, a napajanje će se odvijati solarnim putem.

“Prijenos podataka vršit će se mobilnih putem, a i sam način korištenja bicikla bit će vrlo jednostavan. Da bi se uzeo bicikl mora se prvo obaviti registracija, i to imenom i prezimenom, a aktivacija se izvrši za samo nekoliko minuta putem call centra. Korisnik potom uzima bicikl i vozi ga da do željene lokacije, a onda ga ostavlja na drugo parking mjesto u gradu”, rečeno je na današnjoj prezentaciji.

Cijene još uvijek nisu finalno određene, ali će usluga bila vrlo jeftina, naglašeno je danas. Godišnja članarina trebala bi biti 20 KM, a svaki građanin može koristiti 30 minuta besplatno bicikl, dok svaki naredni sat plaća marku ili marku i pol po satu. Generalno, kako je istaknuto danas, ovo će biti najjeftiniji oblik prijevoza za građane Kantona Sarajevo.

“S obzirom na to da je Sarajevo jedan vrlo zagađen grad, ovo je nešto što će itekako koristiti građanima, a druga činjenica je da u gradu imamo sve veći broj turista, ali i njima na koncu treba neka ponuda, odnosno obogaćenje njihovog sadržaja. Sistem javnih bicikala smanjit će gužvu u saobraćaju, unaprijediti javni prijevoz, te imati značajan utjecaj na zaštitu okoliša, ali i podsticati ljude na svakodnevnu fizičku aktivnost”, rečeno je prilikom prezentacije projekta.

Projekt također jača svijest o održivom razvoju, postavlja Grad Sarajevo na svjetsku mapu gradova koji podržava ovaj projekt. Korisnik koji ima karticu javnih bicikala u Sarajevu, ovu uslugu može koristiti u Hrvatskoj, Poljskoj, Austriji, i brojnim drugim evropskim zemljama. Za ovaj projekt potrebno je osigurati finansijska sredstva u iznosu od 237 hiljada KM. U narednom periodu očekuju se pregovori s vlastima, a posebno se traži sastanak s Gradskom upravom Grada Sarajeva.

Ovaj sistem već je zaživio u susjednoj Hrvatskoj, stoga su predstavnici kompanije koja je ovaj sistem implementirala u tom zemlji, danas bili prisutni u Sarajevu. Predstavljen je budući izgled bicikla koji je stigao iz Zagreba.

 

izvor: bikemagazin.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.