Kacige: Kada se mijenjanju i imaju li rok trajanja ?

Postoje neka pitanja koja se čine apsurdnima, ali ona zapravo imaju jako mnogo smisla. Pretpostavljamo kako ste uvijerenja da biciklističkoj kacigi ne ističe rok trajanja, ali ni to nije potpuna istina: biciklistička kaciga ima svoje vrijeme korištenja i neke varijable koje određuju njezino trajanje.

Objasnit ćemo vam ovo detaljnije u tekstu ispod.
 

Zašto biciklističkoj kacigi ističe rok trajanja

Ideja je jednostavna: biciklistička kaciga izrađena je gotovo u potpunosti od plastičnih materijala, a to često prenosi osjećaj vječnosti. Ali ništa od toga, materijali dobiveni iz ulja također se razgrađuju i gube svojstva, pa zato i biciklističkoj kacigi istječe rok trajanja.

U osnovi, dijelovi biciklističke kacige izrađeni su od sljedećih materijala: takozvano pluto je ekspandirani polistiren pjena, kao vrsta lopte koja pod pritiskom i hidratacijom bubri i sabija se, stvarajući krutu strukturu koja vrlo lako upija svaki udar. Pa, samim time, možemo zaključiti i kazati da znoj i voda na svojstvo kacige posebno utječu. Polistiren može s punim svojstvima trajati oko 5 godina.

Naravno, to ovisi o uporabi i brizi koju pružamo biciklističkoj kacigi. Nije isto ako osoba jednom tjedno koristi kacigu i ukolio osobba koristi kacigu svaki dan. Ali prosjek je takav: oko 5 godina sudeći prema nekim glavnim proizvođačima.

Ali ima još toga. Vanjska ploča izrađena je od lijevanog polikarbonata. To je najtvrđi i najotporniji materijal u kacigi, ali visoke temperature i stalna uporaba (ogrebotine, udarci) također uzrokuju njezinu razgradnju, čak i odvajanje od srednjeg sloja kacige, odnosno pluta. Stoga kaciga gubi svoja svojstva i postaje i manje sigurna. Glavni razlog ove degradacije je sunčeva svjetlost, pa će zaštita kacige kada se ne koristi izravno na sunčevoj svjetlosti produžiti njezin život. Kao što vidite nije stvar samo u estetici i tome da će kaciga izgubiti boju ili će se boja oljuštiti.

Ali ima tu još i više toga. Remenje je izrađeno od najlona, a dijelovi za podešavanje i pričvršćivanje izrađeni su od vrlo krutih plastičnih materijala. Oni također imaju svoju razgradnju, zapravo trake neprestano na jednom dijelu dolaze u kontakt s znojem: to je područje oko ušiju. Znoj sa svojim solima i kiselinama s vremenom blago nagriza remenje.

Glavni razlog zašto kacigi ističe rok trajanja

Glavni razlog zbog kojeg kacige dolaze sa rokom istjecanja i mora se povremeno mijenjati je udar. Kad čujete tu riječ, mogli biste pomisliti na brutalni pad, ali ne, trebali biste uzeti u obzir i male udare koje kaciga tijekom godina prima: pad na zemlju s različitih visina, udari drugim predmetima, tijekom transporta, mali kameni projektili i naravno pad s bicikla bilo kakve vrste.

Proizvođači su jasni u ovom slučaju: u slučaju pada ili udara najsigurnije je zamijeniti kacigu. Možda mislite da je toiz razloga jer vam oni možda pokušavaju prodati nove modele. Ali nemojte biti toliko sumnjičavi, jer laboratorijske studije udara koje provode tvrtke i vanjski laboratoriji ovo potvrđuju. Zapravo, prilikom odobrenja zahtijevaju najmanje dva udarca na dvije različite točke. Ako kaciga ne može izdržati drugi udar, ne može se odobriti.
 

Sada zamislite puknutu kacigu koja u jakom padu dobije drugi udarac. Neće vas zaštititi kako se očekivalo, a to vas može izložiti značajnim ozlijedama. Ne biste trebali štedjeti na onome što je možda jedini element sigurnosti biciklista, na elementu koji svake godine spasi tisuće života. Ne obraćajte pažnju na proizvođače ako ste sumnjičavi, nemojte mijenjati kacigu svake 2 ili 3 godine. Ali slušajte znanost i nemojte voziti s desetljećima starom kacigom, posebno onom koja je pukla ili doživjela pad. Ako razmislite, možda ćete shvatiti da cijena kacige nije nešto zbog čega vrijedi riskirati.

Izvor : Bike magazin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.